Várólista-csökkentés 2015.

varolista2015normalHát, de most már csak azért is teljesíteni fogom egyszer! Nem adom fel! Nem olyan fából faragtak!:D

Igen. A kezdetektől fogva minden évben elbukom, hol egy fél könyvvel, hol meg vagy öttel. Egyszerűen hiányzik belőlem az olvasási fegyelem, az “ezt akkor is beseggelem, ha beledöglök is” attitűd. Csapodár vagyok, amolyan olvasmányszédelgő.

No, de azért most is összeállítom “A” listát, az “azt hiszem, hogy 2015-ben mindenképpen elolvasom” listát. Még mindig él bennem a remény, hogy egyszer majd csak a végére jutok és onnantól kezdve majd nincs megállás.:)

Hogy mi is ez? Lobo Csökkentsd a várólistádat 2015! kihívása, amit már ötödik éve minden decemberben meghirdet. 12 hónap, 12 könyv. Olyan könyvek olvasására próbál rávenni, amelyek már legalább fél éve ott porosodnak nálad, és csak tologatod őket, és hát íme az alkalom, hogy ne tedd ezt tovább…

Hát akkor lássuk, mivel kecsegtetem magam idén…

1. Anthony Burgess: Enderby úr külvilága – Az Enderby tetralógia 2. része. Az első szerintem zseniális volt.

2. Gutai Magda: Találj ki engem – Szeretem a verseket. A kötet szanálásból került hozzám, több másik verses kötettel. Az egyiken már túl vagyok, és egy remek Kossuth-díjas költőre találtam benne. Ehhez a kötethez is nagy reményeket fűzök. Talán egy újabb gyöngyszemet fedezek fel saját magamnak.

3. Hermann Hesse: Knulp – Már csak ezt a könyvét nem olvastam azok közül, amiket vagy három éve sikerült Hesse-től beszereznem (Demian, Sziddhárta, Rosshalde).

4. Salvador Dalí: Salvador Dalí titkos élete – Nem hiszem, hogy nagyon magyarázni kellene miért érdekelnek a 20. század egyik legnagyobb festőjének a gondolatai.

5. Andrzej Wajda: Visszaforgatás – Mostanában megint érdekel a filmesztétika. Sok minden hiányzik a mai filmekből, amit kizárólag csakis látvánnyal próbálnak pótolni. Legutóbbi ilyen élményem Az öt sereg csatája Jacksontól. Vissza a gyökerekhez!

6. Ámosz Oz: Hirtelen az erdő mélyén – Muszáj vagyok mesét is olvasni.

7. Viktor Pelevin: Generation P – Kíváncsi vagyok, manapság az oroszok mivel rukkolnak elő. Őt pedig sokan istenítik.

8. Ernesto Che Guevara: A motoros naplója – A film királyság. Annak hatására gyorsan meg is vettem a könyvet, meg még egyet A gerillaharcos kézikönyvét. Itt az ideje, hogy lázadjak és elővegyem a szabadságharcos énem! Gondolom Pelevin sem csak úgy vaktában emlegeti, idézi annyit.

9. Michael Cunningham: Otthon a világ végén – Ha ezt elolvastam, a filmet is elő kell vennem.

10. Oscar Wilde: A boldog herceg – Újabb mesék, és hát folytatódjon Wilde életművének megismerése, a Teleny, a Dorian Gray arcképe és a Lord Arthur Savile bűne után.

11. Josef Skvorecky: Egy tenorszaxofonos történetei – Belekukkantottam. A stílus, ami arra késztet, hogy elolvassam.

12. Luis Bunuel: Odalenn – Ha már Dalí, ha már filmek, akkor ennek is itt a helye. És tartok tőle, fog ez nekem még egyéb filmeket is ajánlani.

Ahogy nézem megint eléggé vegyes bazár lett a listám, az írók sokféle nációjáról nem is beszélve. Színes a paletta. Izgalmas évünk lesz!:)

Hozzászólás